Fitness trendy

Fitness trendy

Fitness průmysl se každým rokem mění a přizpůsobuje novým technologickým pokrokům, vědeckým poznatkům a měnícím se preferencím sportovců všemožných disciplín.

Rok 2024 není výjimkou a je nutno přiznat, že svět fitness dnes zažívá obrovský boom. Chodit do fitka je status a ten je mezi mladou generací populární minimálně stejně, jako když naši tatínkové chodili zakopat s míčem.

V článku se dozvíte:

  • Umělá inteligence ve fitness
  • Vituální tréninky
  • OCR
  • Hyrox

Každý den jsme obklopeni digitálními inovacemi, které přinášejí nové možnosti pro sledování výkonu, personalizaci tréninků a holistické přístupy k duševnímu zdraví.

Přesto, bohužel, zažívá na druhé straně světová populace také opačný vrchol a to obezitu, která nemá obdoby. Existuje však jistá naděje, že právě obrovská popularita fitness mezi současnou mladou generací vnese do společnosti více nezbytné edukace o zdravém životním stylu a budoucí rodiče snad budou lepším příkladem svým dětem i přátelům a lidem ve svém okolí.

Nositelná technologie a umělá inteligence

Moderní technologie zahrnující chytré hodinky, prsteny a fitness aplikace jsou pro mnohé dnešní sportovce doslova nezbytnými artikly, bez kterých na trénink nikdy nejdou. Tato zařízení dokážou sledovat širokou škálu biologických dat, od srdečního tepu a kvality spánku až po krevní tlak, hladinu stresu a samozřejmě to nejdůležitější – spálené kalorie. Díky nim mohou uživatelé lépe porozumět svému tělu a přizpůsobit svůj trénink na základě aktuálního stavu.

Další významnou inovací je umělá inteligence (AI), která se stále více zapojuje do oblasti fitness. AI je schopna analyzovat data z těchto nositelných zařízení a poskytovat tak lepší personalizovaná doporučení ohledně tréninku a výživy. Některé platformy již využívají AI pro navrhování tréninkových plánů na míru, což umožňuje efektivnější a cílenější tréninky.

Tento trend v konečném důledku podporuje nejen efektivní cvičení, ale také celkový zájem o zdravé životní návyky.

Virtuální tréninky a online koučování

Dalšími zajímavými prvky letošního roku jsou virtuální realita (VR) a další rozvoj online fitness platforem. Online tréninky a virtuální tréninkové aplikace zkrátka umožňují lidem cvičit kdykoliv a kdekoliv, což se hodí nejen workoholikům ale i všem, kteří upřednostňují cvičení z domova.

Platformy a aplikace umožňují lidem sledovat své pokroky v reálném čase a poskytují jim personalizovanou zpětnou vazbu od vzdálených trenérů. Přestože vám online trénování zdaleka neposkytne všechny benefity jako „face to face“ cvičení s trenérem, předpokladem je, že virtuální propojení mezi cvičenci nadále poroste, protože stále více lidí hledá flexibilní a cenově dostupné možnosti, jak zůstat fit. Navíc jsou stále populárnější krátké, vysoce efektivní tréninky, které lze snadno začlenit do denního rozvrhu. Fitness aplikace dnes nabízejí například populární krátké cvičení v délce 5–15 minut, což umožňuje lidem, aby zůstali aktivní i při velmi zaneprázdněném životním stylu. A co si budeme povídat, každý pohyb se počítá.

Popularita všech věkových skupin je na vzestupu

Fitness trendy roku 2024 se také soustředí na inkluzi a přístupnost pro všechny věkové skupiny. Fitness centra jsou plná středoškoláků, ale na vzestupu jsou také tréninky zaměřené na seniory. Cvičení pro seniory jsou navrženy tak, aby minimalizovaly rizika zranění a zároveň poskytly efektivní způsob, jak naší starší populaci zlepšit zdraví a pohodu.

Hybridní tréninky – od OCR po Hyrox

Jedním z nejrychleji rostoucích trendů v roce 2024 jsou hybridní tréninky, které kombinují silový a vytrvalostní trénink.

Zatímco OCR znáte z venkovních soutěžních klání, kde sportovci vyrazí přeběhnout například Beskydy tam a zpět, přičemž zdolají špinaví od prachu a bahna klidně i několik desítek překážek, koncept Hyrox vznikl jako indoorová disciplína kombinující běh a fitness disciplíny. Tento sport vznikl v Německu, si získává si popularitu po celém světě.

Na rozdíl od venkovních závodů OCR, kde až do poslední chvíle přesně nevíte, kudy přesně se poběží a jaké pro vás budou připraveny překážky, tréninkový program Hyrox je poměrně pevně definován a bude vás v něm čekat osm jednokilometrových úseků kombinovaných s různými funkčními cviky, jako je tlačení saní, angličáky, nebo přenášení zátěže. Díky jasně danému formátu závodů začíná být tento koncept velmi populární a také umožňuje dobrou přípravu na závod širokému spektru cvičenců.

Netřeba povídat, že kombinace silového a kardio tréninku nejen zlepšuje fyzickou kondici, ale také podporuje duševní pohodu a odolnost. Hybridní tréninky jsou často považovány za jednu z nejefektivnějších metod, jak rychle dosáhnout viditelných výsledků, což přispívá k jejich rostoucí oblibě. Obrovské množství spálených kalorií a značná stimulace rychlých svalových vláken zkrátka nesou své ovoce.

Funkční fitness, kalistenika a streetlifting

Funkční trénink je typ cvičení, jehož cílem je zlepšit schopnost těla vykonávat běžné každodenní činnosti a pohyby efektivněji a s menším rizikem zranění. Zaměřuje se na trénink celého těla, s důrazem na zlepšení koordinace, stability, síly a flexibility tím, že simuluje pohyby, které se používají v každodenním životě. Hlavní prvky funkčního tréninku.

Funkční trénink zahrnuje různorodé vybavení jako jsou kettlebelly, medicinbaly, lana a další náčinní, což pomáhá zlepšovat schopnost zvládat různé pohybové vzorce a výzvy.

Spolu s funkčním fitness se stále více rozvíjí i streetlifting, který vychází z cvičení kalisteniky, ale navíc s přidanou zátěží. Streetlifting je zaměřený na vývoj síly prostřednictvím cviků s vlastní vahou, jako jsou shyby nebo různé formy kliků a samozřejmě tak tento trend láká především ty, kteří hledají praktické a efektivní cvičení, které lze provádět venku či doma s minimálním vybavením.

Nutno však podotknout, že už jen samotná kalistenika vyžaduje pro praktické cvičení značnou fyzickou zdatnost, především silné paže a trup.

Tréninky zaměřené na duševní zdraví a mindfulness

Jedním z nejvýznamnějších posunů ve světě fitness je důraz na duševní zdraví. Tréninky dnes nejsou zaměřené pouze na fyzickou sílu a estetiku, ale stále více se soustředí na holistický přístup, který zahrnuje fyzické, duševní a emocionální zdraví. Cvičení jako jóga, pilates a meditativní formy tréninku nabírají na popularitě díky svým pozitivním účinkům na psychiku.

Mindfulness a meditativní praxe jsou klíčové nejen pro zvládání stresu, ale také pro zlepšení celkového životního stylu. Pandemie COVID-19 měla obrovský dopad na duševní zdraví a přispěla tak k tomu, že se dnešní fitness programy stále více zaměřují na propojení těla a mysli. A je to dobře, protože je to přesně to, co věděli už v antickém Řecku. Naše současná společnost potřebuje nejen zlepšit fyzickou kondici, ale také najít psychickou rovnováhu.

5.6.2024

Objevte novou produktovou řadu

Objevit
Objevte novou produktovou řadu

Poznejte sílu ořechů

Zbrusu nová Denuts Protein

Vyzkoušet
Poznejte sílu ořechů

Odebírejte náš newsletter

a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.

Doprava ZDARMA při nákupu nad

Vyberte si dárek ke každému nákupu

Speciální akce každý měsíc

Používáme kvalitní a značkové suroviny

Rychlá expedice vaší objednávky

Nutriční poradenství pro vás

Copyright © 2024 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena