Napumpovaný citrulin malát

Napumpovaný citrulin malát

Už jste o něm slyšeli, ale váháte, zda je to ten pravý produkt pro vás? Pojďme se na citrulin malát společně podívat!

Ve článku se dozvíte:

  • Co je to citrulin malát?
  • Jaké má citrulin malát účinky?
  • Kdy brát citrulin malát?
  • Kolik citrulinu před tréninkem?
  • Kolik citrulinu na den?

Význam citrulinu

Citrulin je neesenciální aminokyselina, jejíž hlavní biologickou funkcí je účast v cyklu močoviny, kde pomáhá tělu odbourávat amoniak, vedlejší produkt metabolismu dusíku, přičemž produkuje další důležitou aminokyselinu zodpovědnou za tvorbu NO – arginin.

Mezi jednu z hlavních výhod a vlastností L-citrulinu je jeho unikátní schopnost rozšiřovat cévy a zlepšovat průtok krve. Tato vlastnost může být velice důležitá pro řadu atletů, kteří jsou zasvěcení aerobním i silovým tréninkům, protože zvýšený průtok krve zlepšuje dodávku kyslíku a živin do pracujících svalů a podporuje lepší výkon a rychlejší regeneraci.

Rozklad aminokyselin v našem těle má za následek přirozený vznik amoniaku jako vedlejšího produktu. Protože je však amoniak toxický, tělo přeměňuje amoniak v játrech na močovinu, která putuje krví a ledviny ji vyfiltrují z těla močí. L-citrulin hraje hlavní roli v řadě funkcí oběhové soustavy a je hlavním prostředníkem v močovinovém cyklu. Citrulin spolupracuje s argininem a ornitinem na recyklaci amoniaku a v efektivní produkci oxidu dusnatého (NO).

Proces odbourávání amoniaku z těla

  1. Amoniak → Karbamoylfosfát
  2. Karbamoylfosfát → Ornitin → L-citrulin
  3. L-citrulin + Aspartát → Argininosukcinát
  4. Argininosukcinát → Fumarát + Arginin
  5. Arginin → Močovina + Ornitin
  6. Ornitin + Karbamoylfosfát → (zpět na 2.)

L-citrulin nebo citrulin malát?

Pro začátek je vhodné uvést, že ani samotný L-citrulin (na rozdíl od suplementace čistým L-argininem) není špatnou volbou pro podporu tvorby oxidu dusnatého.

Samotný L-arginin je sice prekurzorem NO, nicméně dle současného poznání není jeho suplementace zdaleka tak účinná, jako suplementace citrulinem, jelikož je jeho vstřebávání ve střevech omezené a vyšší dávky navíc obvykle působí gastrointestinální potíže.

Pokud vám jde o maximální využití citrulinu, dle současných studií se zdá být citrulin malát jakožto sloučenina L-citrulinu navázaného na kyselinou jablečnou (malát), tou nejlepší volbou, která vyniká svou vysokou biologickou dostupností.

Citrulin malát může pomoci oddálit únavu, snížit svalovou bolest, může podporovat produkci růstového hormonu, podporovat imunitu a zlepšit anaerobní i aerobní výdrž. Velice důležité je však správně načasovat jeho dávkování.

Pozor, aby už nebylo příliš pozdě!

Dávka citrulin malátu může být stejně jako u jiných látek závislá na několika faktorech, včetně individuální tolerance, tělesné hmotnosti a intenzity tréninku. Obecně platné doporučení pro dávkování citrulin malátu se však pohybuje v rozmezí od 6 do 8 gramů na jednu dávku.

Abychom získali plné výhody z citrulinu, musíte ho užít už hodinu před začátkem tréninku!

V praxi to znamená, že pravděpodobně budete muset vzít plně účinnou dávku citrulinu malátu asi půl hodiny před tím, než obvykle konzumujete svou předtréninkovku.

Výhody suplementace citrulin malátem

  • Zlepšení průtoku krve – L-citrulin může rozšiřovat cévy a zlepšovat průtok krve, což může vést ke zvýšené dodávce kyslíku a živin do svalů během fyzické aktivity.
  • Snížení únavy a zlepšení vytrvalosti – Některé studie naznačují, že L-citrulin může snížit únavu a zlepšit vytrvalost během fyzické aktivity, což může pomoci sportovcům v dosažení lepších výkonů.
  • Podpora regenerace svalů – Díky zlepšenému průtoku krve a dodávce živin může L-citrulin urychlit proces regenerace svalů po intenzivním tréninku, což je klíčové pro rychlou obnovu a přípravu na další sportovní aktivity.
  • Podpora kardiovaskulárního zdraví – Existují indikace, že L-citrulin může pomoci zlepšit funkci cév a snížit krevní tlak, což může být prospěšné pro celkové kardiovaskulární zdraví.
  • Potenciální imunomodulační účinky – Některé studie naznačují, že L-citrulin může mít imunomodulační účinky a podporovat imunitní systém, což může být výhodné zejména v obdobích zvýšeného stresu nebo infekčních onemocnění.

Pro déle trvající benefity z vyšší koncentrace NO v krvi může být benefitní citrulin malát užívat i vícekrát než jednou denně a jednotlivé dávky si tak rovnoměrně rozprostřít do dvou či tří dávek během dne. Vyzkoušet můžete náš Citrulline Malate bez příchuti nebo s příchutí pomeranč & mango.

14.10.2024

Objevte novou produktovou řadu

Objevit
Objevte novou produktovou řadu

Poznejte sílu ořechů

Zbrusu nová Denuts Protein

Vyzkoušet
Poznejte sílu ořechů

Odebírejte náš newsletter

a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.

Doprava ZDARMA při nákupu nad

Vyberte si dárek ke každému nákupu

Speciální akce každý měsíc

Používáme kvalitní a značkové suroviny

Rychlá expedice vaší objednávky

Nutriční poradenství pro vás

Copyright © 2024 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena