Principy jak efektivně podpořit tvarování těla a zbavit se přebytečného tuku

Principy jak efektivně podpořit tvarování těla a zbavit se přebytečného tuku

Častou příčinou neúspěšného hubnutí je až příliš silně zažitý nesprávný životní styl, slabá motivace a nedostatečná informovanost. Také je třeba si uvědomit, že mnohaleté přibírání nelze odstranit krátce trvající dietou.

Nejde jen o snížení hmotnosti

Než se člověk bezhlavě pustí do boje s kilogramy, měl by si proto stanovit cíle, které jsou reálné. Pokud to tak neučiníte, zažijete pouze zklamání, frustraci a vaše snaha o hubnutí se změní na další neúspěch a noční můru. Chci zdůraznit, že kilogramy a číselný úbytek na hmotnosti při hubnutí je pouze orientační údaj, ne rozhodující, protože o úspěchu či neúspěchu hubnutí vždy rozhodují oči resp. pohled do zrcadla. K čemu je deset kilogramová ztráta na hmotnosti, když tělo nezískalo pevnost, hustotu, nezlepšil se vzhled a ta únava je už téměř nesnesitelná? Ano, dá se snížit hmotnost za několik týdnů o 10 kg, ale pokud byste se podívali podrobněji na složení svého těla před a po hubnutí, zjistili byste, že vysoká část hmotnostního úbytku připadla na vodu a svaly. Vždyť hubnete přece primárně kvůli tomu, abyste lépe vypadali (pravdou ale je, že hubnout by se mělo i kvůli zdraví), abyste byli atraktivnější, cítili se lépe, fyzicky zdatněji a sebevědoměji. To už považuji za správný cíl, za správnou motivaci k tomu, abyste řešili otázku, jak zhubnout.

Jak začít

Pokud čtete tyto řádky, určitě vám neunikly ani tabulky o výživových hodnotách potravin. Měly by se stát totiž základním vodítkem při sestavování každého jídelního lístku v redukčním režimu. Často se stane, že některá čísla překvapí a vyvedou z omylu. Nevědomost a konzumace nevhodných potravin dokáže lehce zkazit každou dietu. Naopak, pokud má člověk přehled a znalosti, spíše odolá chutnému pokušení a snadněji se zbaví nesprávných stravovacích návyků.

Kdy začít

Rozhodně nezačínejte v dobách, kdy je organismus ve stresu a vystaven extrémní duševní zátěži. Největší šance pro úspěch má člověk vyrovnaný, v duševní pohodě a přínosem je i nenucená podpora nejbližšího okolí. Změna životního stylu (nové stravování, trénink,…) vyžaduje pozornost a soustředění.

Nejde jen o energetický deficit

I díky osobním dávnějším zkušenostem z oblasti soutěžního fitness jsem se utvrdila, že i navzdory téměř zničující hladovce a vícestupňový tréninkem se pokles hmotnosti vždy zastavil. Pochopila jsem, že snížený příjem kalorií a zvýšený výdej energie pravidelným tréninkem je pouze jednou z částí "skládačky", jejímž výsledkem je úbytek tukové tkáně a s tím spojený očekávaný pokles hmotnosti. Jednoduše, jsou zde i další faktory, které ovlivňují hubnutí a tento fakt byste měli akceptovat i vy, pokud nemají být změny pouze krátkodobé. Trénovat a hladovět, to není nejlepší způsob, jak dosáhnout trvalou změnu vašeho vzhledu!

Účinné postupy

Otázkou tedy je, jak byste měli postupovat, aby vaše hubnutí (přesněji, zbavování těla nadbytečného tuku) bylo z dlouhodobého hlediska úspěšné? Na co byste měli klást důraz a o co byste se měli snažit? Je čas říci si něco o reálně účinných postupech, které se při efektivním zbavování tělesného tuku úspěšně využívají. Které to jsou?

  • Navýšení běžné fyzické aktivity během dne (shody, chůze, úklid) plus zařazení pravidelných sportovních aktivit do režimu.
  • Zabránit zpomalování metabolismu (základní principy: nevynechávat jídlo, nehladovět, přiměřený příjem kalorií, správně rozložit energii a živiny během dne, dostatek tekutin i odpočinku).
  • Trvalá změna stravovacího režimu, rozumná restrikce v příjmu kalorií. Důležité je plánování! Nejen, co budu jíst a jak často, ale také kdy a kde budu jíst.
  • Aplikace doplňků výživy schopných napomáhat při úbytku hmotnosti, především tukové tkáně, v případě optimálního použití a dávkování. DIET PROTEIN či proteinovou BE SLIM tyčinku je vhodné použit jako rychlou svačinu. OMEGA 3 doplní stravu o prospěšné mastné kyseliny. L-CARNITIN a spalovač THERMOBOOSTER COMPRESSED CAPS lze zařadit před aktivitou a tím podpořit cestu k cíli.

Závěrem

Naučte svůj organismus na pravidelný přísun energeticky a živinově vyvážené kvalitní potravy spolu s pohybovou aktivitou, která je vzhledem k dosavadní kondici vhodná a hlavně vás bude bavit. Organismus si na pravidelnost zvykne a nebude mít tendenci energií šetřit.

Hodně zdaru a k tomu nutnou dávku trpělivosti přeji

Mgr. Janka Pálešová
Výživový poradce Nutrend

15.12.2023

Objevte novou produktovou řadu

Objevit
Objevte novou produktovou řadu

Poznejte sílu ořechů

Zbrusu nová Denuts Protein

Vyzkoušet
Poznejte sílu ořechů

Odebírejte náš newsletter

a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.

Doprava ZDARMA při nákupu nad

Vyberte si dárek ke každému nákupu

Speciální akce každý měsíc

Používáme kvalitní a značkové suroviny

Rychlá expedice vaší objednávky

Nutriční poradenství pro vás

Copyright © 2024 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena