Recept na obměnu rizota – špaldoto! Tolik oblíbené jídlo rizoto nemusíme uvařit pouze z rýže, ale také z bulguru, quinoi, kuskusu nebo špaldy. Výsledek bude vždy skvělý…
Ingredience:
Postup:
Předem si připravíme špaldu, je to náročnější na čas, tak je lepší si ji připravit předem. Namočíme ji na 12 hodin do vody, tu potom scedíme a dáme vařit do čisté vody. Pokud použijeme tlakový hrnec, proces vaření tím urychlíme, a za 30 minut máme špaldu uvařenou. Jakmile se špalda vaří, připravíme si základ na špaldoto. Na olivovém oleji zpěníme šalotku, přidáme na kostky nakrájené kuřecí maso, orestujeme, potom na menší kousky nakrájenou zeleninu – mrkev, květák, papriku a hrášek. Promícháme, zalijeme vývarem a podusíme. Ke konci vaření přidáme špaldu a necháme dojít, ať se chutě promísí. Dosolíme a opepříme podle chuti. Na talíři doplníme avokádem, posypeme petrželkou, klíčky fazole mungo. Dobrou chuť!
Pšenice Špalda – zrno špaldy obsahuje dobře využitelné kvalitní rostlinné bílkoviny a pomalu se uvolňující sacharidy, pro svůj nízký glykemický index je vhodná i pro diabetiky. Má pozitivní účinek na imunitní systém, posiluje organismus a je lehce stravitelná. Po výživové stránce je významným zdrojem vlákniny, nenasycených mastných kyselin, vitamínů sk. B, rostlinných enzymů, minerálů a stopových prvků jako hořčík, vápník, železo, mangan, fosfor a zinek. Jejich zvýšený příjem je důležitý zvláště na konci zimy a v předjaří – působí při překonávání jarní únavy a při prevenci nemocí. Špalda je obvykle lépe snášena ve srovnání s jinými obilovinami obsahujícími lepek, je to ale třeba u každého ověřit. Při pěstování odolává toxinům ze životního prostředí.
Klíčky fazole Mungo - klíčením získáme potravinu s vyšším obsahem zdraví prospěšných látek, než měla původní potravina. Naklíčená semena fazole mungo obsahují mnoho bílkovin, vlákninu, železo, hořčík, draslík, fosfor, selen, zinek, vitamíny C a E, vitamíny skupiny B a další. Konzumace výhonků mungo má protirakovinné, antioxidační a detoxikační účinky. Prospívá také trávicímu a srdečně-cévnímu systému nebo pleti. Malé klíčky jsou nejsladší. Dětmi jsou obvykle dobře snášeny a přijímány pro svou křupavou a svěží chuť po hrášku.
1.1.2013
Petra Kvitová doporučuje
na váš první nákup, stačí zadat váš e-mail.
Přečtěte si zpracování osobních údajů společnosti NUTREND.
Slevový kód aktivujete kliknutím na tlačítko níže. Nebo jej můžete zadat ručně v 1. kroku košíku.
Váš kód
Zkopírováno do schránky.
Vaše e-mailová adresa byla již byla použita k vyplnění formuláře.
a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.
Doprava ZDARMA při nákupu nad
Vyberte si dárek ke každému nákupu
Speciální akce každý měsíc
Používáme kvalitní a značkové suroviny
Rychlá expedice vaší objednávky
Nutriční poradenství pro vás
Copyright © 2025 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena